Mexicaanse zilveren juwelen en hun barokinspiratie

Mexicaanse zilveren juwelen en hun barokinspiratie

Wie onze eerste blog gelezen heeft, weet dat we bij Ameyali een juwelencollectie hebben die volledig in het teken staat van de Mexicaanse barok. Hoewel de Mexicaanse barok heel wat gemeenschappelijk heeft met de barok die we in Europa kennen, zijn er toch ook wel enkele belangrijke verschillen. In deze blog kom je alles te weten over deze prachtige kunst- en architectuurstijl en haar invloed op de zilversmeden van Taxco.

De Mexicaanse barok: een smeltkroes van Spaanse religie en Arabische invloeden

Het is onmogelijk om over de Mexicaanse barok te spreken zonder een kleine geschiedenisles. Deze indrukwekkende stijl vindt haar oorsprong in het Spanje van de 18e eeuw en werd daarna geïntroduceerd in Nieuw-Spanje (Nueva España), het huidige Mexico. Eens aangekomen in Mexico werd de Spaanse barokstijl vermengd met elementen van de inheemse cultuur en zo ontstond de Mexicaanse barok, ook wel Churrigueresk of Churriguerisme - naar het Spaanse churrigueresco - genoemd. Maar laat ons zeker niet de Arabische invloeden vergeten die we te danken hebben aan de Moorse aanwezigheid in Spanje destijds.

Wie graag de Mexicaanse barok met eigen ogen wil zien, moet zeker een bezoekje brengen aan de Kathedraal van Mexico-Stad (Catedral Metropolitana) of een uitstapje doen naar koloniale steden zoals San Miguel de Allende, Mérida, Morelia, Zacatecas en… Taxco natuurlijk!

Ameyali goes bohemian baroque

Bij Ameyali houden we van multiculturaliteit, dus een collectie creëren met zilveren juwelen die geïnspireerd zijn door de Mexicaanse barok was een echte no-brainer. Zelf beschrijven we onze Barroco collectie als bohemian baroque, één voor één romantische boho juwelen met de perfecte dosis Mexicaanse theatraliteit. Concreet laat onze collectie zich kenmerken door volgende technieken:

Marquesita: deze techniek dateert uit de Italiaanse renaissance, maar is nog altijd even gegeerd. Het zijn sierlijke, tijdloze juwelen die getuigen van ongelofelijk gedetailleerd handwerk.

Marquesita ring

Relicarios: relicarios vinden hun oorsprong in de Middeleeuwen en werden opnieuw populair tijdens het Victoriaans tijdperk. Het zijn prachtige kleine zilveren doosjes waarin je jouw kleinste geheimen en je dierbaarste herinneringen kan bewaren. Het is ons favoriete juweel uit de collectie, juist omdat het zoveel betekenis heeft. Het is het perfecte juweel om van moeder op dochter - of van vader op zoon - door te geven.

 

Relicario hanger
Wil je graag je eigen relicario? Neem dan snel eens een kijkje in onze webshop, je hebt de keuze tussen twee modellen: cajita en cofre 


Acabado oxidado: Geoxideerd zilver is een speciale techniek die gebruikt wordt om zilver een verouderde look te geven. Deze zilvertechniek is een specialiteit van onze zilversmid señor Miguel en zijn broers. Wat ons zo charmeert is dat deze techniek ervoor zorgt dat elk juweel uniek is. In al die jaren dat we met hen samenwerken, hebben we nog nooit 2 identieke sieraden gezien.

Acabado oxidado ring

Filigraan en edelstenen: Daarnaast kan je in onze Barroco collectie ook zilveren sieraden vinden die gemaakt zijn volgens de filigraantechniek en juwelen met prachtige edelstenen. Kortom, voor ieder wat wils dus!

 

Filigraan oorringen
Terug naar blog