Het verhaal achter Ameyali

Het verhaal achter Ameyali

Meet Ameyali, het liefdeskind van Fany en Jimmy. In onze eerste blog nemen we jullie mee door de tijd en vertellen we je het unieke verhaal van Ameyali, een merk van authentieke zilveren juwelen vol Mexicaanse magie.


Taxco, de zilveren hoofdstad van Mexico


Het was altijd voorbestemd dat Fany haar leven aan zilver ging wijden. Ze werd namelijk geboren in Taxco (Guerrero), één van de mooiste en meest pittoreske steden van Mexico. Taxco is een koloniale stad met een rijk mijnverleden, die zich sinds 1930 toespitst op het ontginnen, bewerken en verkopen van artisanaal zilver. Taxco en zilver zijn dan ook onlosmakelijk verbonden, voor de bewoners is dit kostbare edelmetaal hét symbool van hun identiteit. Meer dan dat zelfs, het is hun levenslijn: het merendeel van de taxqueños leven van de zilverhandel en het bijhorende toerisme.

 

Zilveren herinneringen


In 1988 wordt Fany geboren in een familie van zilversmeden. Al haar herinneringen zijn dan ook doorspekt met zilver. Het vertrouwde geluid van de hamer die het zilver bewerkt in de ateliers, van jongs af aan met de andere dorpskinderen zilver verkopen aan toeristen en de levendige verhalen van haar oma… Logisch dus dat zilver een belangrijk deel uitmaakt van het DNA van Fany, het schept een onbreekbare band met haar cultuur, haar familie en vrienden. Iets wat ze pas ten volle beseft aan de universiteit, waar ze haar thesis wijdt aan het zilver als symbool van de Mexicaanse identiteit.

 

Liefde in tijden van internationale avonturen


Maar hoe komen zilveren juwelen uit Mexico in België terecht? Heel simpel, door de liefde. Heel wat jaren geleden besloot Jimmy om Brussel tijdelijk te verlaten om Spaans te gaan studeren in… Taxco. De rest van het verhaal leest als een liefdesroman: Boy meets girl, maar beiden zijn druk bezig met hun studies. Tot Fany besluit om door Europa te trekken en Jimmy in Brussel te bezoeken. Vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk en besluiten ze om te trouwen en samen de wereld te ontdekken, ay el amor. Na enkele jaren samenwonen in Mexico blijkt de lokroep van chocolade, frietjes en bier te sterk en verhuizen de love birds naar Brussel.

 

Ameyali brengt Mexico naar België


Eens in België dromen Fany en Jimmy erover om de Belgen kennis te laten maken met de authentieke zilveren juwelen van Taxco. Dankzij de verkoopervaring en het goede oog van Fany en de Vlaamse vastberadenheid van Jimmy, ziet Ameyali al snel het daglicht. Dankzij hun juwelencollectie laten ze België proeven van de authentieke zilverkunst van Mexico. Ze werken hiervoor samen met de beste zilversmeden van Taxco, elk met hun eigen stijl en techniek, die elk juweel met de hand vervaardigen.

 

“Ameyali betekent in het Nahuatl - de taal van de Azteken - letterlijk bron. Voor ons is Ameyali dan ook een constante inspiratiebron.”

 

Een les in Mexicaanse geschiedenis


Ameyali vertelt de geschiedenis van Mexico aan de hand van 4 unieke collecties: Cultura, Barroco, Pasión en Moderno. De collectie “Cultura” is geïnspireerd door de precolumbiaanse cultuur van de Azteken, de Maya’s en andere inheemse volkeren van Mexico. De tweede collectie “Barroco” staat symbool voor de komst van de Spanjaarden in Amerika, en met hen de nieuwe Europese en Arabische invloeden die resulteren in sterk bewerkte zilveren juwelen met opvallende accenten. De collectie “Pasión” vertegenwoordigt dan weer het ontstaan van de Mexicaanse identiteit en is een perfecte synthese van de inheemse cultuur en natuur enerzijds, en belangrijke culturele symbolen en authentieke technieken zoals filigraan anderzijds. En last but not least, de “Moderno” collectie is een ode aan de moderne vrouw die houdt van elegante kwaliteitsjuwelen.

 

Unieke juwelen voor elke vrouw


Bij Ameyali vindt elke vrouw een juweel die bij haar past. Van de moderne vrouw die houdt van subtiliteit tot de kunstzinnige vrouw met een passie voor cultuur en geschiedenis: de Ameyali vrouw is steeds op zoek naar kwaliteit en authenticiteit.

 

Zilveren juwelen met sentimentele waarde


Zelf heeft Fany haar hart verloren aan de collectie “Pasión”, één voor één authentieke juwelen die het cultureel erfgoed van Mexico representeren. Van unieke eyecatchers en intrinsiek filigraan tot sagrado corazón juwelen waar Frida Kahlo herself jaloers op zou zijn, “Pasión” is pure Mexicaanse magie.

 

Cultureel erfgoed om te koesteren


Dankzij Ameyali kan Fany het levenswerk van haar familie verderzetten en de culturele identiteit van haar gemeenschap eer aan doen. Ze neemt haar taak van ambassadrice dan ook heel serieus en vertelt met elke zilveren ring, armband, ketting en oorring een ander verhaal over Mexico. Maar Fany wil via Ameyali vooral mensen over de hele wereld verbinden: van haar Belgische klanten die houden van unieke zilveren juwelen tot de creatieve genieën van haar eigen stad die ze werkzekerheid biedt. Ameyali zorgt voor kleine gelukjes om eeuwig te koesteren.
Terug naar blog