Hoe meet ik mijn ringmaat op?

Hoe meet ik mijn ringmaat op?

Online een mooie ring gezien, maar je kent je ringmaat niet? Je hoeft je winkelmandje nog meteen niet te legen, want je kan je ringmaat heel makkelijk zelf bepalen!

Je ringmaat zelf opmeten kan op twee manieren. Je hebt alvast de volgende tools nodig:

 • Een ring die je goed past, of een fijn touw of lint
 • Een meetlint of meetlat

Je ringmaat opmeten met een bestaande ring


Dit is de makkelijkste manier om te ontdekken wat je ringmaat is.

Je ringmaat bepalen met een ring die je in huis hebt, doe je zo: neem een goed passende ring en leg die op een meetlat. Je meet alleen de binnenkant van de ring. Zo verkrijg je de binnendiameter. 

Het aantal millimeters van die diameter komt overeen met een bepaalde omtrek. Die omtrek is dan je ringmaat. In de tabel onderaan vind je welke omtrek overeenkomt met welke diameter. Meet de binnendiameter van de ring bijvoorbeeld 16 mm, dan is de omtrek 50 mm en is je ringmaat dus ook 50. Yep, zo simpel is het!

Een andere optie is om je ring op een papieren ringvorm te leggen. Zo’n ringmal vind je makkelijk online, en kan je afprinten. Maar dit is niet de meest accurate methode. De nauwkeurigheid van de meting hangt immers sterk af van de juiste printerinstellingen.


Je ringmaat opmeten met een lint of touw


Geen ring in huis? Geen probleem, met een simpel lint of touw kan je ook aan de slag. Bij deze methode meet je de omtrek van je vinger om je ringmaat te bepalen.

Dat doe je zo:

 

 • Neem een fijn lint, bijvoorbeeld een zacht cadeaulint, of een dun touwtje zoals bakkerskoord. Als je geen lint of touw in huis hebt, kan je ook een papierstrookje gebruiken
 • Wind het touw of lint om de vinger waar je de ring wil dragen
 • Zet een streepje waar het touw of lint kruist
 • Meet de afstand van het begin van het touw of lint tot aan het streepje
 • Het aantal millimeters is de omtrek van je vinger en dus ook jouw ringmaat


Opgelet: trek het touwtje niet te strak rond je vinger. De ring moet ook vlot over de knokkel kunnen.

Een alternatief is dat je een meetlint gebruikt om de omtrek van je vinger te meten. In dat geval wind je het meetlint rond je vinger. Waar het kruist, lees je het aantal millimeters af. Dat cijfer is de omtrek. In onderstaande tabel vind je de bijbehorende ringmaat.


 Diameter (mm) Omtrek (mm) / Ringmaat
16 50
16.5 52
17 54
17.5 56
18 58
18.5 60
19 62

Tips en tricks om je ringmaat correct op te meten


 • Meet de vinger waar je de ring wil dragen! Elke vinger is anders en ook de ringmaat kan dus variëren.
 • ’s Avonds zijn je vingers meer gezwollen dan ’s ochtends. Wil je de meest nauwkeurige meting? Meet dan je vinger zowel in de ochtend als in de avond. Krijg je twee verschillende resultaten? Neem dan de grotere maat.
 • Sla niet aan het meten tijdens een hittegolf. Door de warmte zetten je handen uit. Ook heel koude handen kunnen een afwijkende meting opleveren.
 • Zit je tussen twee maten in? Ga dan voor de grotere maat. Je ring mag niet te los zitten, maar zeker ook niet te strak.
 • Als je een bredere ring op het oog hebt, kies je het best een halve ringmaat groter. Een brede ring voelt immers strakker aan.
 • Bij twijfel: vraag het ons gerust! We helpen je met plezier verder. We beschikken bovendien over speciale tools die je vinger nauwkeurig meten om zo je ringmaat precies te bepalen. Zo weet je 100% zeker dat je de juiste ringmaat hebt.

 

 

Terug naar blog